Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Λίγα λόγια για το κομπόστ

Το κομπόστ είναι ένα οργανικό υλικό που δημιουργείται από ελεγχόμενη αερόβια αποικοδόμηση φυτικών ή και ζωϊκών υπολειμμάτων. Σε αυτό βοηθούν διάφοροι μικροοργανισμοί και τελικά πέρνουμε ένα προϊόν πλούσιο σε χούμο και αργιλοχουμικά σύμπλοκα.
Το προϊόν της κομποστοποίησης έχει σκούρο χρώμα, είναι ομοιογενές, ενώ η μυρωδιά του είναι αυτή του χώματος.

βιβλία για το κομπόστΤα υλικά που γενικά χρησιμοποιούμε για την παραγωγή κομπόστ είναι:
ΦΥΤΙΚΑ

φύλλα, κομμένη χλόη, αγριόχορτα, θρυμματισμένα κλαδιά, υπολείμματα καλλιεργειών, άχυρα, υπολείμματα κουζίνας, φλούδες φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα γεωργικών βιομηχανιών, πριονίδια, στέμφυλα, υπολείμματα εκκοκκισμού κ.α.
ΖΩΪΚΑ
κέλυφη από αυγά-όστρακα, κοπριές, αιματάλευρα, κρεατάλευρα, τρίχες κ.α.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ
στάχτη, παλιό κομπόστ, φύκια, σκόνη πετρωμάτων κ.α.

* φύλλα ελιάς και πευκοβελόνες πρέπει να προστίθενται στους σωρούς κομπόστ σε μικρές ποσότητες (λιγότερο από το 40% και 15% αντίστοιχα)

Υλικά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για κομποστοποίηση:
ΦΥΤΙΚΑ
ασθενή φυτά, φεκασμένα φυτά, φύλλα ευκαλύπτου, τούγιας και συκιάς, λάδια, αποφάγια
ΖΩΪΚΑ
τυροκομικά, κρέατα, κόκκαλα, εντόσθια, αποφάγια
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ
μέταλλα, πλαστικά, γυαλιά, χημικά, χρώματα

Για την παραγωγή κομπόστ τα υλικά στοιβάζονται σε σωρούς, σε πλέγματα ή σε ειδικούς κάδους(π.χ. ξύλινους ή πλαστικούς). Οι κάδοι κομποστοποίησης είναι διαφόρων τύπων και γενικά διακρίνονται σε σταθερούς ή περιστρεφόμενους για ευκολότερη αναμόχλευση του σωρού και επιτάχυνση της διαδικασίας. Ακόμα υπάρχουν και κάδοι κατάλληλοι για μικρούς χώρους ή και μπαλκόνια.Η κομποστοποίηση ως διαδικασία ακολουθεί ορισμένες συγκεκριμένες φάσεις.
Η αρχική φάση είναι αυτή της αποικοδόμησης με δράση βακτηρίων, κατά την οποία έχουμε άυξηση θερμοκρασίας στο σωρό του κομπόστ, καταστροφή παθογόνων και σπόρων ζιζανίων. Στη συνέχεια γίνεται ο μετασχηματισμός με δράση μυκήτων. Σε αυτή τη φάση η θερμοκρασία μειώνεται. Ακολουθεί η οικοδόμηση με δράση αρθρόποδων και τέλος με τη δράση γεωσκωλήκων.

Το κομπόστ που τελικά θα πάρουμε το χρησιμοποιούμε για λίπανση των καλλιεργειών μας. Με την προσθήκη του αυξάνουμε την οργανική ουσία του εδάφους και ταυτόχρονα τα αργιλοχουμικά σύμπλοκα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των θρεπτικών στοιχείων και την μείωση των απωλειών τους λόγω έκπλυσης, καθώς αυτά προσροφούνται στα αργιλοχουμικά σύμπλοκα. Μία παράλληλη ωφέλεια που έχουμε με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων στις καλλιέργειές μας, είναι η μείωση διάφορων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 βιβλία για το κομπόστΠερισσότερα για το κομπόστ μπορείτε να μάθετε με βιβλία από το e-shop μας πατώντας εδώ.
Κάδους κομποστοποίησης θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.