Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Αστικοί λαχανόκηποι

Διαβάσαμε στο gardenmagazine.gr:
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αστικών λαχανόκηπων είναι τα Incredible Edible στο Todmorden (Αγγλία) και The Coach House Trust στη Γλασκώβη (Σκωτία). Η καλλιεργητική ιστορία του Todmorden ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και αργότερα, στις αρχές του 20ου εξελίχθηκε με τη δημιουργία πολλών αστικών λαχανόκηπων ως ένα τρόπο καλλιέργειας επαρκών τροφίμων και απασχόλησης των ανέργων της περιοχής.

details-images
Η συμβολή του πρασίνου στα αστικά τοπία είναι ευρέως γνωστή τόσο σε επίπεδο αισθητικής και οικολογίας όσο και ψυχολογίας. Δεδομένης της συνεχούς εξέλιξης των πόλεων, η ανάγκη για παραγωγικούς και λειτουργικούς πράσινους χώρους αναπτύσσεται απαιτώντας τη δημιουργία τέτοιων που θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η αστική γεωργία περιλαμβάνει κάθε είδους γεωργική πρακτική στο αστικό τοπίο. Οι αστικοί λαχανόκηποι πρωτοκαθιερώθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία). Τους ξανασυναντάμε στην μεγάλη οικονομική ύφεση στα τέλη του 1929 σαν “Κήπους της Ανακούφισης”, (Depression Relief Gardens) που στόχευαν στην εξασφάλιση τροφής και εργασίας αλλά και στην ανακούφιση από την γενικευμένη κατάθλιψη. Τα οφέλη τους είναι πολλά και ποικίλα περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχικότητα και συνεργασία, την αξιοποίηση κενών χώρων και τη σωματική άσκηση.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αστικών λαχανόκηπων είναι τα Incredible Edible στο Todmorden (Αγγλία) και The Coach House Trust στη Γλασκώβη (Σκωτία). Η καλλιεργητική ιστορία του Todmorden ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και αργότερα, στις αρχές του 20ου εξελίχθηκε με τη δημιουργία πολλών αστικών λαχανόκηπων ως ένα τρόπο καλλιέργειας επαρκών τροφίμων και απασχόλησης των ανέργων της περιοχής. Tο Incredible Edible ξεκίνησε το 2008 και είναι ένα δίκτυο αστικών λαχανόκηπων στους οποίους καλλιεργούνται τοπικά τρόφιμα. Συνεργάζεται με σχολεία και άλλους φορείς σε μία προσπάθεια βελτίωσης της περιβαλλοντικής αντίληψης και προώθησης της υγιεινής διατροφής.


Το The Coach House Trust στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη απομονωμένων ατόμων στις κοινότητές τους μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων (κηπουρική, ξυλουργική κ.ά.). Ο κήπος τους χρονολογείται από το 2007 όταν ξεκίνησαν τη διαμόρφωση ενός εγκαταλελειμένου χώρου σε ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης της κηπουρικής.


Στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αστικών λαχανόκηπων που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό της συνεργατικότητας και μίας ποιοτικής καθημερινότητας. Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης παραχώρησε συνολικά 40 στρέμματα σε 400 δημότες οι οποίοι προμηθεύτηκαν βιολογικά σπορόφυτα από το αγρόκτημα του πανεπιστημίου τα οποία και καλλιέργησαν με την υποστήριξη των φοιτητών και γεωπόνων. Αρκετές ακόμη παρόμοιες δράσεις οργανώνονται σε δήμους όλης της Ελλάδας (Λάρισας, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Πάτρας, Τρίπολης, Δράμας, Λέσβου κ.ά).

Το διαβάσαμε στο gardenmagazine.gr.
Για να το επισκεφτείτε πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.